Wat is led verlichting?

LED is een afkorting voor Light Emitting Diode. Simpel gezegd is led verlichting een elektronische lichtbron die geen gebruik maakt van verbranding, zoals een gloeilamp dat doet. Maar hoe werkt het nu precies?

De werking van led verlichting

Een led is een elektronisch halfgeleider component, die licht uitstraalt wanneer er, in de juiste richting, een elektrische stroom doorheen wordt gestuurd. Het licht wordt dus rechtstreeks uitgezonden. 1 led is opgebouwd uit een chip van lichtgevend materiaal, een frame waar de chip in wordt geplaatst en een heel kleine doorzichtige behuizing van slechts enkele millimeters groot. Die behuizing dient als bescherming voor de chip, maar fungeert ook als lens.

Eén led is dus maar heel klein, ongeveer twee tot vijf millimeter. Maar wanneer meerdere leds met elkaar worden gecombineerd, kunnen ze een grote hoeveelheid licht afgeven.

Kleuren

De kleur die een led uitzend, wordt bepaald door het halfgeleider materiaal waar de led uit is opgebouwd. Het is tegenwoordig mogelijk om leds in elke denkbare kleur te produceren. Zelfs het namaken van daglicht behoort tot de mogelijkheden.

Geschiedenis

De Russische Oleg Vladimirovich Losev ontdekte al tientallen jaren geleden dat diodes licht uitstraalden wanneer er in de juiste richting stroom doorheen werd gestuurd. Zijn bevindingen werden in 1927 gepubliceerd in een Russisch tijdschrift, maar dit bleef onopgemerkt tot 1962, toen Nick Holonyak erin slaagde om een werkende led lamp te produceren.

De techniek is er dus al een tijdje, maar nu wordt led verlichting dan ook steeds vaker toegepast. En dat is ook niet zo vreemd, want het biedt vele voordelen ten opzichte van traditionele gloeilampen en halogeenlampen.

Kantoor verlichting